Schab z sosem pieczarkowym z ziemniakami i duszoną marchewką.
Kolejny z moich ulubionych posiłków czyli obiad po domowemu ale dietetycznie. Takie danie mam w diecie z Fabryki Siły na której obecnie jestem. Musze przyznać, że posiłki są z planu na plan coraz ciekawsze. Nie ma nudy i coraz więcej posiłków mocno przypomina domowe obiady tak jak na przykład ten :)
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 868 kcal
Białko: 79 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 82 g
SKŁADNIKI:
Schab wieprzowy - 2,5 plastra (240 g)
Ziemniaki - 4 duże sztuki (425 g)
Marchew - 3 średnie sztuki (300 g)
Jogurt grecki - 0,25 szklanki (80 g)
Pieczarki - 3,25 garści (200 g)
Masło - 0,5 łyżki (4 g)
Olej rzepakowy - 1,5 łyżeczki (6 g)
Koper ogrodowy - 0,5 łyżki (4 g)
Natka pietruszki - 0,25 pęczka (4 g)
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem, a następnie gotuj na parze ok. 25 minut.
2. W oddzielnym garnku ugotuj pokrojone pieczarki. Następnie je odcedź, dodaj jogurt i duś ok. 5 minut. Dopraw
solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
3. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach oraz duś z dodatkiem niewielkiej ilości masła i wody ok. 20 minut.
4. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki, skrop olejem, przypraw solą, natką pietruszki oraz koperkiem i piecz w
piekarniku ok. 45 minut.
5. Mięso polane sosem pieczarkowym podawaj z pieczonymi ziemniakami i ciepłą marchewką.
Jak widać na diecie nie musicie mieć tylko kurczaka z ryżem ale można śmiało jeść schaba z ziemniakami :)
Fajny przepis nie wiedziałam, że schab może być w wersji fit :)
OdpowiedzUsuń