Fit Schab z Surówką
Schab z surówką z czerwonej kapusty czyli tradycyjny obiad w wersji fit
Od czasu do czasu szczególnie na diecie mamy ochotę na tradycyjny, domowy, niedzielny obiad. Można taki obiad zrobić w wersji fit nie tracąc przy tym na smaku, a obcinając znacznie kalorie.Składniki:
- 150 g schabu
- 10 g musztardy dijon
- 10 g oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 90 g kaszy jęczmiennej
Surówka:
- 200g kapusty czerwonej
- 60 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 80 g marchewki startej na tarce
- sól, pieprz
- 10 g ziarna słonecznika
- 20 g jogurtu naturalnego greckiego
- 5 g majonezu
Przygotowanie :
Mięso rozbijamy lekko i oprószamy przyprawami. Smarujemy musztardą. Odkładamy na pół h do lodówki. Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Mięso smażymy na oleju.
Kapustę szatkujemy drobno i solimy. Odkładamy, żeby puściła wodę i po tym czasie ją odciskamy. Dodajemy paprykę i marchewkę. Słonecznik podprażamy 2 minuty na patelni i dodajemy do surówki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku i dodajemy majonez z jogurtem.
Inny super przepis na dobry i dietetyczny schab znajdziecie tutaj - schab z sosem pieczarkowym z ziemniakami i duszoną marchewką .