Naleśniki pełnoziarniste z dodatkami (szynka, warzywa, szpinak, )
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
- Energia: 553 kcal
- Białko: 29 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 62 g
SKŁADNIKI:
- Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (90 g)
- Jaja - 1 duże (65 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g)
- Woda mineralna - 0,8 szklanki (160 g)
- Szynka kanapkowa - 2,5 plastra (50 g)
- Szpinak (świeży) - 1,25 garści (25 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (140 g)
- Pomidor - 1 sztuka (100 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, wodę oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej połowę ilości oliwy z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni na pozostałej ilości oliwy.
2. Paprykę i pomidora dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do szpinaku i duś aż do miękkości papryki.
3. Szynkę pokrój w drobne kawałki i dodaj do papryki,pomidora i szpinaku. Całość wymieszaj.
4. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania, krytykowania, wymiany poglądów. Pamiętajcie o jednej zasadzie - krytyka niech będzie konstruktywna i rzeczowa. Dzięki