Etykiety

środa, 9 stycznia 2019

Forma na lato jak to zrobić?

Kto z nas nie marzy o tym by w lato mieć idealną sylwetkę i na plaży świecic przykładem? Tak zwana forma na lato to nic innego jak po prostu dobrze wyglądająca sylwetka. Wiele osób, żartuje sobie z tego stwierdzenia, śmiejąc się, że forma będzie dopiero na przyszłe lato. Jeśli chcemy zmienić naszą sylwetkę, zgubić brzuch czy też pokazać tak zwany kaloryfer to powinniśmy o tym zacząć myśleć znacznie wcześniej niż w okresie letnim. 



W zależności od tego jak dużą mamy nadwagę czas przygotowania znacznie się wydłuży. Najlepszym momentem by zacząć przygotowania na wakacje jest właściwie początek roku, czyli styczeń. 
Okres pięciu sześciu miesięcy jest optymalny by efekty naszej pracy były widoczne w lato i się utrwaliły. Od czego powinniśmy zacząć? 

  • Zdecydowanie od podstaw, czyli ograniczenia albo wykluczenia wszelkich napojów słodzonych, słodkich i słonych przekąsek, żywności typu Fast foods i wysoko przetworzonej. 

  • Pamiętajcie, że wszelkiego rodzaju wody owocowe to nic innego jak słodzone napoje. Wodę najlepiej pijmy niegazowaną. 

  • Słone i słodkie przekąski możemy zastąpić zdrowymi przekąskami bez cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Takie „słodycze” możemy w dzisiejszych czasach znaleźć w wielu sklepach. Jeśli chcemy by nasze efekty były naprawdę dobre to warto zastanowić się nad zrezygnowaniem nawet z tych fit przekąsek na czas trzech, czterech miesięcy. 


Odchudzanie czy też budowanie mięśni składa się tak naprawdę z dwóch czynników diety i treningu, jeśli będziemy ich przestrzegać to efekty będą gwarantowane. Mówi się, że dieta to 70% sukcesu i jest to w dużej mierze prawda pilnując diety możemy naprawdę zmienić swoje ciało. Jeśli chcemy redukować zbędne kilogramy to nasza dieta powinna w założeniu mieć ujemny bilans kaloryczny. Oznacza to, że przez pewien okres powinniśmy jeść mniej niż wynosi nasze zapotrzebowanie dla danej wagi, którą obecnie mamy. Dieta taka powinna składać się z czterech, pięciu posiłków bogatych w białko. Powinniśmy pamiętać również o warzywach, które mile widziane są w każdym posiłku. Oprócz jakości jedzenia ważny jest też sposób ich przygotowania. Zdecydowanie unikamy smażenia mięsa w głębokim tłuszczu, zamiast tego warto gotować je na parze albo grillować na patelni grillowej. 




Płaski brzuch to również efekt treningów, dlatego oprócz diety powinniśmy zadbać o aktywność oraz dostosować ją do naszego poziomu wytrenowania. Osoby o niskim poziomie zaawansowania powinny zacząć od spacerów tudzież spacerów z kijkami czy baseny. Bardziej zaawansowane osoby mogą biegać, jeździć na rowerze. Najlepsze efekty przynosi trening wytrzymałościowy w połączeniu z treningiem siłowym. Dlatego dobrze jest dwa razy w tygodniu odwiedzić siłownie albo potrenować siłowo w domu. W tygodniu cztery treningi rożnego rodzaju będą najlepszym rozwiązaniem. 



Pamiętajmy, że regeneracja również jest bardzo ważna, dlatego nie można też trenować codziennie. Przemęczony organizm nie pracuje wydajnie, nie pali tkanki tłuszczowej i nie buduje masy mięśniowej. Ostatnim elementem, o którym powinniśmy pamiętać jest woda. Nawodnienie to również klucz do sukcesu. Osoby trenujące powinny wypijać minimum dwa litry wody dziennie. Pamiętajmy, że efekty przychodzą z czasem dlatego w drodze po nasz kaloryfer powinniśmy uzbroić się w cierpliwość i systematyczność. Nie martw się jeśli efektów nie ma po tygodniu, pierwsze powinny pojawić się już po dwóch - trzech, warto wytrzymać ten okres ponieważ nic tak nie motywuje do dalszej pracy nad sobą jak pierwsze efekty. 


Dobra motywacja w postaci efektów może dać siłę do dalszej walki o swoją sylwetkę. Dodatkowo, możemy wspomóc się suplementami diety typu białko, aminokwasy, kreatyna jednak zalecane są one dla osób, które mają odpowiednio ułożoną dietę i trenują już jakiś czas dlatego pamiętajmy najpierw pierwsze efekty, a dopiero później suplementy.

czwartek, 13 września 2018

Naleśniki pełnoziarniste z dodatkami


Naleśniki pełnoziarniste z dodatkami (szynka, warzywa, szpinak, )



WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • Energia: 553 kcal
  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 62 g

SKŁADNIKI:

  • Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (90 g)
  • Jaja - 1 duże (65 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g)
  • Woda mineralna - 0,8 szklanki (160 g)
  • Szynka kanapkowa - 2,5 plastra (50 g)
  • Szpinak (świeży) - 1,25 garści (25 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (140 g)
  • Pomidor - 1 sztuka (100 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie ciasta: 
1. Mąkę, wodę oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut. 
2. Na patelni rozgrzej połowę ilości oliwy z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni. 
3. Ciasto przemieszaj
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.


Przygotowanie nadzienia:
1. Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i duś na patelni na pozostałej ilości oliwy. 
2. Paprykę i pomidora dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do szpinaku i duś aż do miękkości papryki. 
3. Szynkę pokrój w drobne kawałki i dodaj do papryki,pomidora i szpinaku. Całość wymieszaj. 
4. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.