Etykiety

wtorek, 5 stycznia 2021

Fit Schab z Surówką

 Fit Schab z Surówką 

Mięso wieprzowe nie jest uważane za to najbardziej fit, głównie przez większą ilość tłuszczu. Zdecydowanie w dietetycznych przepisach, króluje drób. Moim zdaniem, można od czasu do czasu używać również mięsa wieprzowego w swoich przepisach. Posiłki na bazie wieprzowiny również mogą być fit. Na przykład taki przepis - zapiekany schab z pieczarkami pokazuje, że można robić pyszne i zdrowe dania również z wieprzowiny. Wracając do naszego przepisu. 

Schab z surówką z czerwonej kapusty czyli tradycyjny obiad w wersji fit

Od czasu do czasu szczególnie na diecie mamy ochotę na tradycyjny, domowy, niedzielny obiad. Można taki obiad zrobić w wersji fit nie tracąc przy tym na smaku, a obcinając znacznie kalorie.



Składniki:

- 150 g schabu

- 10 g musztardy dijon

- 10 g oleju rzepakowego

- sól, pieprz

- 90 g kaszy jęczmiennej

Surówka:

- 200g kapusty czerwonej

- 60 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

- 80 g marchewki startej na tarce

- sól, pieprz

- 10 g ziarna słonecznika

- 20 g jogurtu naturalnego greckiego

- 5 g majonezu

Przygotowanie : 

Mięso rozbijamy lekko i oprószamy przyprawami. Smarujemy musztardą. Odkładamy na pół h do lodówki. Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Mięso smażymy na oleju.

Kapustę szatkujemy drobno i solimy. Odkładamy, żeby puściła wodę i po tym czasie ją odciskamy. Dodajemy paprykę i marchewkę. Słonecznik podprażamy 2 minuty na patelni i dodajemy do surówki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku i dodajemy majonez z jogurtem.

Inny super przepis na dobry i dietetyczny schab znajdziecie tutaj - schab z sosem pieczarkowym z ziemniakami i duszoną marchewką .








wtorek, 8 grudnia 2020

Tortilla z warzywami i jajkiem sadzonym

 Tortilla z warzywami i jajkiem sadzonym

Dawno mnie tutaj nie było dlatego dzisiaj pora zacząć od przepisu. Szybki przepis na sycącą kolację. Tortilla, jajka, warzywa, trochę sera  - to nie może się nie udać . 
Poniżej zdjęcia , przepis i makro :) 
 

Potrzebujemy:

- 1 placek tortilli – 70 g
- 2 jajka – 120 g
- olej kokosowy – 5 g
- 2 pieczarki – 40g
- ¼ papryki – 40 g
- ½ pomidora- 70g
- mozarella – 20 g
 - szynka drobiowa 40g
- garść szpinaku 15g
- przyprawy: pieprz, curry, sól
 


MAKRO - 555 kcal Białko 30 , Węglowodany 43  , Tłuszcz 28
  



Przygotowanie :
 
Na patelni rozpuszczamy olej i podsmażamy pokrojone pieczarki i paprykę. Doprawiamy curry i pieprzem. Jak chwilę się podsmażą wbijamy na to dwa jajka, solimy i smażymy na sadzone.
Na placek tortilli wykładamy szpinak, na to układamy usmażone jajka z warzywami, na to mozarellę, żeby się rozpuściła od gorącego jajka. Kolejno dokładamy szynkę pociętą na paseczki, pomidora w kostkę. Zawijamy i zajadamy.