Etykiety

niedziela, 16 lutego 2020

Owsiany omlet z rodzynkami i dżemem

Owsiany omlet z rodzynkami i dżemem 

Dzisiaj szybka niedziela i szybkie fit śniadanie czyli owsiany omlet z rodzynkami i paroma dodatkami. Nie mam dzisiaj zbyt dużo czasu więc stawiam na szybkie śniadanie. Kiedyś myślałem, że omlet to jest dużo pracy i szybciej zrobić kanapki. Tak naprawdę taki posiłek to kilka minut roboty. Dużym plusem jest to, że zjadamy ciepłe śniadanie, a moim zdaniem to podstawa dnia. Powinniśmy starać się jeść jak najwięcej posiłków na ciepło szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Także omlety i naleśniki to zdecydowanie najlepszy wybór w tym czasie.



Przepis jest inspirowany dietą z Fabryki Siły. Moje dodatki to dżem i syrop daktylowy bez cukru. 

Owsiany omlet składniki :

Płatki owsiane - 45 g
Jajka - 2 duże (120g)
Rodzynki - 25g
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki
Banan - 110 g
Śliwki suszone - 15 g 
Jogurt naturalny - 60 g
2 łyżeczki dżemu wiśniowego
syrop daktylowy

Przygotowanie : 

Jajka ubijamy w osobnej miseczce, a następnie dodajemy do nich płatki owsiane. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na oliwę wylewamy masę jajeczno - owsianą i smażymy po 3 min z każdej strony na średnim ogniu. W czasie smażenia szykujemy sobie dodatki. Kroimy banana, odmierzamy rodzynki na wadze. Po usmażeniu omleta dekorujemy go dodatkami. Najpierw jogurt naturalny potem reszta dodatków i na końcu syrop daktylowy. 

Smaczego :) 

Inne fajne przepisy na omlety znajdziecie tutaj.

Zapraszam również na mojego instagrama.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania, krytykowania, wymiany poglądów. Pamiętajcie o jednej zasadzie - krytyka niech będzie konstruktywna i rzeczowa. Dzięki