Owsiany omlet z rodzynkami i dżemem
Dzisiaj szybka niedziela i szybkie fit śniadanie czyli owsiany omlet z rodzynkami i paroma dodatkami. Nie mam dzisiaj zbyt dużo czasu więc stawiam na szybkie śniadanie. Kiedyś myślałem, że omlet to jest dużo pracy i szybciej zrobić kanapki. Tak naprawdę taki posiłek to kilka minut roboty. Dużym plusem jest to, że zjadamy ciepłe śniadanie, a moim zdaniem to podstawa dnia. Powinniśmy starać się jeść jak najwięcej posiłków na ciepło szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Także omlety i naleśniki to zdecydowanie najlepszy wybór w tym czasie.
Przepis jest inspirowany dietą z Fabryki Siły. Moje dodatki to dżem i syrop daktylowy bez cukru.
Owsiany omlet składniki :
Płatki owsiane - 45 g
Jajka - 2 duże (120g)
Rodzynki - 25g
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki
Banan - 110 g
Śliwki suszone - 15 g
Jogurt naturalny - 60 g
2 łyżeczki dżemu wiśniowego
syrop daktylowy
Przygotowanie :
Jajka ubijamy w osobnej miseczce, a następnie dodajemy do nich płatki owsiane. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na oliwę wylewamy masę jajeczno - owsianą i smażymy po 3 min z każdej strony na średnim ogniu. W czasie smażenia szykujemy sobie dodatki. Kroimy banana, odmierzamy rodzynki na wadze. Po usmażeniu omleta dekorujemy go dodatkami. Najpierw jogurt naturalny potem reszta dodatków i na końcu syrop daktylowy.
Smaczego :)
Inne fajne przepisy na omlety znajdziecie tutaj.
Zapraszam również na mojego instagrama.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania, krytykowania, wymiany poglądów. Pamiętajcie o jednej zasadzie - krytyka niech będzie konstruktywna i rzeczowa. Dzięki